Bilgisayar Ağ
Kavramları
Bilgisayar ağları elektronik haberleşmenin ve sayısal tabanlı uygulamaların temel yapı taşı durumuna gelmiştir. Artık yalnız başına bir bilgisayar bir anlam ifade etmemektedir; mutlaka bir ağa bağlanması ve o ağın sahip olduğu kaynaklara erişilmesi ve ağ üzerindeki diğer kullanıcılarla iletişimde bulunması istenmektedir. Özellikle internet’in bu derece yaygınlaşması böyle bir gereksinimi açıkça ortaya çıkarmıştır. Bilgisayar ağı denildiğinde bilgisayarların bir protokol altında iletişimde bulunması akla gelir; bu çok geniş bir kavramdır. Küçük bir ofis içerisindeki birkaç bilgisayar ve bir yazıcı, bir HUB cihazı üzerinden birbirine bağlanarak bir bilgisayar ağı oluşturduğu gibi, tüm dünyaya yayılmış milyonlarca bilgisayarı içeren internet de bir bilgisayar ağıdır.
Komple Ağın Parametreleri
Komple bir ağ genel olarak, LAN (Yerel Alan Ağı – Local Area Network), Kampüs Ağı, WAN (Geniş Alan Ağı – Wide Area Network) ve Uzak bağlantılar olarak adlandırılan dört ayrı parçadan oluşur. Her birinin kendisine dönük özellikleri, teknolojileri ve standartları olan bu parçaların ayrı ayrı göz önüne alınması ve optimum çözümün uygulamaya göre seçilmesi gerekir.
*LAN-‘lardatemel özellik, sistemlerin aynı ortamda veya birbirlerine yakın mesafede olmalarıdır. Bu nedenle sistemler arasında kullanılacak kabloların seçiminde büyük bir esneklik vardır ve kablolama alt yapısı bir kez kurulduktan sonra maliyetsiz bir iletim ortamı sağlarlar. LAN uygulamasında yüksek hızlara çıkılabilir; Ethernet (ve türevleri olan yüksek hızlı (Fast ve Gigabit) Ethernet), Jetonlu Halka(Token Ring, TR), FDDI ve ATM teknolojileri uygulamaya bağlı olarak seçilebilecek LAN teknolojileridir; bir ağda bunlardan birkaçı bir arada bulunabilmektedir. LAN uygulamalarında biraz da maliyetin düşük olması nedeniyle Ethernet teknolojisi yaygın olarak kullanılır. Ağın büyüklüğü arttıkça LAN omurga kurulmasında ATM ve FDDI teknolojileri de seçimlik olabilmekte, ancak omurgada bunlar kullanılsa bile kenarlarda yine Ethernet teknolojisi kullanılmaktadır.
*Kampüs Ağı- LAN ile benzer özelliklere sahiptir; ancak mesafe daha uzaktır; dolayısıyla kablo seçiminde LAN uygulamasında olan esneklik yoktur denilebilir; daha uzak mesafelere gidileceği için bakır kablo türleri uygun olmayabilir. Kampüs uygulamalarında da yüksek hızlara çıkılabilir. Kampüs ağ, genelde bir şirketin veya kurumun merkez kısmını veya tamamını kapsar. Genelde LAN ürünleri kullanılsa da mesafenin çok olduğu durumlarda WAN bağlantılara da ihtiyaç duyulur. LAN’ da kullanılan Ethernet, TR, FDDI ve ATM teknolojileri ve WAN’ da kullanılan E1, PRI gibi sayısal iletişim hizmetleri kullanılır. Kampüs uygulamasında önemli olan tüm kampüsü dolaşacak omurga (backbone) ağın yapısı ve teknolojisidir.
*Wan-‘ lar birbirinden çok uzakta olan kampüs türü ağları ve LAN’ ları birbirine bağlar. Temel özellik mesafenin çok uzak olması ve aradaki iletişim ortamının bir telekom şirketinden kiralanmasıdır; İletişim ortamının bant genişliğinin sınırlı olması ve band genişliğine göre ücret ödendiği için bu ortam en iyi şekilde değerlendirilmelidir. Dolaysıyla WAN bağlantılarda anahtar sözcükler band genişliği, maliyet ve bağlantı servis kalitesidir. Analog modem, kiralık hat, X.25, WAN-ATM, SMDS, FR, Switched 56K, ISDN, Celluler gibi teknoljiler kullanılmaktadır.
__________________